fredag den 7. marts 2014

De sociale mediers påvirkning

De sociale medier har stor indflydelse på unges opfattelse af, hvad der er acceptabelt i det senmoderne samfund. I forhold til før i tiden er vi blevet mere opmærksomme på, hvad andre tænker om os - på et selvisk niveau. De sociale medier påvirker især unge, da vi stadig er i vores udviklingsfase og stadig er usikre på, om vi er gode nok.
    De sociale medier kan beskrives som en slags kædereaktion. Hvis én fra ens omgangskreds lægger et billede op af træning eller kaloriefrit mad, bliver man påvirket, og føler sig presset til at gøre det samme for ikke at blive set ned på.
   På de sociale medier opfordrer unge også hinanden til at tabe sig. Der er f.eks. sider for anoreksiramte unge, hvor de har et fællesskab, sender hinanden billeder og roser hinanden hvis de har tabt sig.
    De fleste unge har også et forbillede. En person de ser op til, og vil gøre alt for at komme til at ligne. Problemet er bare, at de sociale medier og generelt hjemmesider ikke viser realistiske billeder af de kendtes kroppe. Billederne som bliver offentliggjort er næsten altid redigeret. Piger der er tynde i forvejen bliver gjort endnu tyndere, de får en anden glød i huden og bliver i det hele taget gjort til en anden udgave af sig selv. Sådanne billeder viser kroppe, som er urealistiske og uopnåelige for alle. Dette er en af hovedårsagerne til lavt selvværd hos de unge. De stræber efter en "perfekt krop", som de aldrig vil opnå.






Det er klart at de sociale medier har fået kæmpe indflydelse på vores opfattelse af kropsidealer. Vi befinder os konstant på de sociale medier, og derfor bliver vi meget påvirket af hvad der bliver vist og skrevet. Ligesom reklamerne giver os troen på at vi vil få det perfekte liv, hvis man køber deres produkter, virker billeder af modeller på samme måde. De kan gøre brug af det såkaldte idolkneb, hvilket vil sige at produktet (deres kroppe) bliver fremvist af kendte, og vi får troen på at hvis også vi ser sådan ud, vil vi også få det perfekte liv. Modellerne udstråler selvsikkerhed og selvværd. Når man ser en reklame med en model, forestiller man sig, at hun har det perfekte liv, blandt andet fordi hun ser ”perfekt” ud. De 13 - 16 årige er i deres teenageår, og er let påvirkelige, da de er i deres udviklingsfase. Der findes seks livsstilsgrupper, og de unge kan placeres rimelig sikkert i nummer 5; trendisterne. Denne gruppe er med på det nyeste inde for livsstil (mode, mad og bolig). De går ufattelig meget op i hvad andre mennesker tænker om dem, og det er vigtigt for denne gruppe at blive anerkendt konstant. Alt i modeblade er perfekt opstillet, og vi vil gerne få vores liv til at kunne være en del af et modeblad. Vi føler os mest trygge, hvis vi føler og andre tænker at vores liv er ”perfekt”. 

Det er altså i princippet ikke de sociale medier, der er problemet men det er det fællesskab, der foregår på de sociale medier. Hvis ens venner følger strømmen, føler man sig presset og gør det samme. Man bliver rost og anerkendt for at følge strømmen. Som f.eks. på hjemmesider for anoreksiramte piger, hvor de opfordrer og roser hinanden hvis de har tabt sig. Det helt store problem ved de sociale medier er, at der bliver vist urealistiske billeder af forbillederne. Det gør at de unge kommer til at stræbe efter noget umuligt. Dette sker ikke kun på de sociale medier, men bliver også vist i reklamer og tv-programmer. Vi er midt i vores udviklingsfase og det gør at vi er meget letpåvirkelige. Derfor tror vi nærmest på alt hvad vi ser på de sociale medier og i fjernsynet.